روغن سیلیکون نوعی پلیمر مصنوعی متشکل از اتمهای سیلیکون، اکسیژن، کربن و هیدروژن است. این محصول به دلیل خواص منحصر به فردی که دارد در حوزههای مختلف از صنعت گرفته تا پزشکی کاربرد دارد. برای مثال روغن سیلیکون به عنوان روانکننده در سیستمهای مکانیکی مختلف مانند یاتاقانها و چرخ دندهها استفاده میشود زیرا منجر به کاهش اصطکاک و پایداری حرارتی زیاد میشود. جالب است بدانید روغن سیلیکون در سیستمهای خنککننده دستگاههای الکترونیکی و حمامهای حرارتی هم کاربرد دارد. در این مقاله قصد داریم به سوالات متداول شما در مورد روغن سیلیکون پاسخ دهیم.از روغن سیلیکون به عنوان پایه در فرمولاسیون گریس سیلیکون استفاده میشود. در مقایسه با سایر روغنهای مصنوعی، پایه روغن سیلیکونی خاصیت روانکنندگی عالی و پایداری حرارتی را برای طیف وسیعی از دماها فراهم میکند.
کاربرد روغن سیلیکون در صنایع
صنایع خودرو
روغن سیلیکون به عنوان عامل رهاساز در طیف وسیعی از صنایع وارد شده است. در صنعت خودرو سازی برای رهاسازی محصولات قالبگیری شده، مانند لاستیک در ساخت تایر، پلی اورتان در قالبهای معماری، پلاستیک در قالبگیری تزریقی یا فولاد در ریخته گری استفاده میشوند. سیلیکون ها در این فرآیندها کارآمد است زیرا لایه ای ضد اصطکاک ایجاد می کند و خاصیت نچسب و روان کنندگی را ارائه می دهند. روغن سیلیکون در مقایسه با سایر پلیمرها به کاهش کشش سطحی کمک کرده و همچنین مقاومت بالاتری در برابر حرارت و اکسیداسیون دارد
آرایشی و بهداشتی
در نرم کننده ها از روغن سیلیکون برای مو و پوست به منظور بهبود نرمی و لطافت بافت پوست بدون آسیب به مقاومت آن استفاده می شود.
حضور این مایع روغنی در نرم کننده موجب سفید ماندن پوست، از بین بردن باکتری ها و جذب آب می شود. در محصولات آرایشی باعث ایجاد خواص ضد اب، افزایش نرمی، افزایش نفوذپذیری، افزایش گستردگی و پخش به دلیل کشش سطحی پایین میشود. در کرم ها وجود این محصول موجب ایجاد براقیت، محافظت از پوست در برابر نور آفتاب و تبخیر آب می شود.
صنایع نفت
حفاری جهت حفاری چاههای نفت مورد استفاده قرار میگیرد تا از ایجاد کف مزاحم و برهم خوردن رئولوژی گل حفاری جلوگیری بعمل آید. ضدکف سیلیکونی در بسیاری از فرآیندهای پتروشیمی و همچنین شیرین سازی گاز کاربرد دارد. افزايش توانايي پاك كردن حفره توسط جريان هوا و تسهيل عمليات حفاري و افزايش سرعت برداشت برشها خاکهای چسبنده نفوذ پذیری خاک را افزایش می دهد و از چسبندگی مصالح حفاری به مته جلوگیری می کند و باعث کاهش انرژی مورد نیاز برای حفاری می شود.
صنایع ساختمان
با توجهبه مواردی که در بالا برشمردیم، میتوان طیف گستردهای از لوازم و تجهیزات را مثال زد که بهوسیله این روغن میتوان آنها را روانکاری و تمیز کرد، در ادامه برخی از کاربردهای روغن سیلیکون را بیان کردهایم:
برای تمیزکاری و روانکاری انواع تجهیزات کشاورزی مثل چمن زن، علف تراش، اره زنجیری، چاله کن موتوری، شمشادزن، شاخه زن، قیچیهای باغبانی، کولتیواتور، روتیواتور، شخم زن و … برای تمیزکاری و روانکاری انواع تجهیزات ساختمانی مثل کمپکتور ، ماله پروانه ای ، موتور ویبراتور ، شمشه ماله ، کاتر آسفالت بر ، غلتک، بتونیر و …
صنایع الکترونیک
روغن سیلیکون صنعتی این روغن ها عایق الکتریکی بسیار خوبی به حساب می آیند و بر خلاف آنالوگ های کربن، غیر قابل اشتعال هستند. ثبات دمایی بالای آنها و ویژگی های انتقال حرارت خوبشان موجب گردیده تا از این ماده به طور گسترده ای در آزمایشگاه ها برای گرم کردن انواع حمام ها و همچنین در خشک کن های یخچال به عنوان مبرد، استفاده شود.
روان کننده ها
روغن سیلیکون صنعتی برای ماشین و تردمیل و سایر ماشین های صنعتی به عنوان روان کننده، مایع هیدرولیک یا سیال حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده در مصارف صنعتی تقطیر و تخمیر به عنوان ضدکف عمل می کند.
پلی دی متیل سیلوکسان که پایه آن سیلیکون است یک عایق الکتریکی بوده و برای جلوگیری از زنگ زدگی فلزات و جلوگیری از نم زدگی در ساختمان می تواند مورد استفاده قرار گیرد.